Protetik Diş Tedavisi
Protetik diş tedavisi, genel olarak tedaviye geç kalmış hastalarda başvurulan bir tedavidir. Bu yöntem, kaybedilen dişlerin yerine, ağız bütünlüğünü bozmayacak şekilde, estetik bir görüntüde çeşitli protezler konulması işlemidir. Halk arasında ‘’protez diş tedavisi’’ olarak da bilinen bu uygulama, kişilerin kendini estetik açıdan daha iyi hissetmesine yardımcı olmayı amaçlar. Protetik diş tedavisi ayrıca, kişilere çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını geri kazandırarak ağız ve diş sağlığına önemli katkıda bulunur. Protez diş tedavileri yalnızca protez uzmanı olarak bilinen, ‘’prostodontist hekimler’’ tarafından uygulanır. Protez uzmanı hekimler, farklı sebeplerle dişlerin tamamının veya bir kısmının kaybı durumunda boş kalan yerlerin doldurması işini yürütürler. Kişileri sosyal hayattan izole edecek kadar rahatsız eden diş kayıpları, protetik diş tedavileriyle yerine konabilir.
Protetik Diş Tedavisinde Kullanılan Protezler Nelerdir?
Protetik diş tedavisinde, genel olarak ‘’hareketli protez’’ ve ‘’sabit protez’’ olmak üzere 2 temel yöntem uygulanır. Bunlardan hareketli protezde kendi arasında 2 alt gruba ayrılır.
Bunlar;
- Zirkonyum Destekli Protezler: Bu protezler özellikle estetik açıdan önemli olan ön bölgelerde daha çok kullanılır. Gülüş tasarım uygulamalarında da başvuralan bu yöntem yalnızca estetik açıdan değil, fonksiyonel olarak da kullanılan başarılı bir protez çeşididir.
- Metal Destekli Protezler: Metal destekli protezler, arka taraftaki dişlerde daha çok uygulanan bir modeldir. Görünüş olarak estetik bir görüntü vermediğinden, ön dişler için pek tercih edilmez. Daha çok, çürümüş, hasar görmüş diş yerine yeniden diş formunun kazandırılmasını sağlar. Bu uygulamada, nikel yada altından yapılan metaller kullanılır.
Diğer protez uygulaması olan sabit protez de kendi içinde 2 gruba ayrılır. Bu protezler ise;
- Total (tam diş) protezleri: Halk arasında takma diş olarak bilinen bu protezler, dişlerin tamamının olmadığı durumlarda uygulanır. Alt ve üst çeneye ayrı uygulanan total protezler, varsa mevcut kemik dokusundan faydalanılarak kullanılır. Ancak hastaların büyük çoğunluğu, eczanelerde satılan protez diş yapıştırıcı ürünlerinden yararlanır.
- Bölümlü protezler: Bu protezler, dişlerinin bir kısmını kaybetmiş hastalara uygulanan ve 2 gruba ayrılan protez çeşididir. Bu protezlere baktığımızda; ‘’İskelet bölümlü’’ protezler, ağızda varolan dişlerde ve dokulardan yardım alınarak kroşe(kanca) tutturularak uygulanan protezlerdir. Uygulamanın dezavantajı, kroşenin görünür olmasından kaynaklı, estetik açıdan rahatsız ediciliğidir. Bir diğeri ise; ‘’hassas tutuculu bölümlü’’ protezlerdir. Bu protezler, diş dokusuna gizli tutturulan kancalarla uygulandığı için görünüş açısından kişiye rahatsızlık vermez.
Protetik Diş Tedavisinde Uygulanan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Köprü: Köprü diş tedavisi, kayıp dişilerin sağ ve sol taraflarında bulunan sağlam dişlerin törpülenip küçültülerek, köprü protezine oturtulması işlemidir. Köprü diş tedavisi geleneksel bir uygulamadır ve diş hekimleri tarafından en çok başvurulan yöntemlerdendir. Diğer tüm diş tedavisi yöntemlerinde olduğu gibi köprü diş tedavisi de mümkün olduğunca diş dokusunun korunmasını sağlar.
- İmplant: Protetik diş tedavisinde kullanılan protezleri desteklemek için çene kemiği içine cerrahi yöntemlerle uygulanan tıbbi bir yöntemdir. İmplant genel tanımıyla çene kemiğine yerleştirilen titanyumdan üretilmiş vidalama işlemidir. Komşu dişlere zarar vermeyen bu yöntem, görünüş olarak da diğer dişlerden ayırt edici bir özellikte olmaz.
- Seramik Kaplama: Dişlerin herhangi bir madde kaybına uğraması; çürüme, kırılma gibi hasarların giderilmesinde başvurulan yöntemlerden biridir. Porselenden yapılan bu kaplamalar, estetik diş hekimliği alanında sıkça başvurulan yöntemlerdendir. Bu uygulama; dişlerdeki renk değişimi, ön dişlerde aşınmış diş görünümü, kaza sonucu ön diş kaybı, protez dişlerin restorasyonu ve ortodontik diş tedavilerinde estetik görünüm kazandırmak için daha çok uygulanır.