Estetik Diş Hekimliği Nedir?
Günümüzde bir hastanın görünümünü ve gülüşünü, estetik diş hekimliği tedavileri ile güçlendirmek ve iyileştirmek mümkündür.
Estetik diş hekimliği, ağız ve diş yapısına göre en doğal diş dizisini kazandırırken, bireyi en üst standartlara yükseltmektir. Diş hekimliği teknolojisindeki gelişmeler sayesinde, yapılan işlemlerin çoğunun uzun süreli ve kalıcı olduğu görülmüştür.
Estetik Diş Hekimliğine Hangi Durumlarda İhtiyaç Duyulur?
Günümüz dünyasında dış görünüm, bireyin yaşantısını hem sosyal hem de ekonomik açıdan tamamen etkileyecek şekilde önem taşımaktadır. Dış görünüme gösterilen önem, bireyin kendine olan güveninin yanında topluma sunduğu imaj açısından da bir gereklilik halini almıştır. Yapılan araştırmalar, kötü fiziksel görünümün bireyin kendini reddetmesindeki temel faktör olduğunu göstermektedir.
Fiziksel açıdan en çok fark edilebilen yüz bölgesi, hastanın estetik görünümünde önemli bir rol oynar. Ağız bölgesinin büyüklüğü ve hareketliliği onu yüzün en baskın gelen unsuru haline getirmektedir. Bu nedenle bireyin çekici ve güzel bir yüze sahip olup olmamasını belirleyen faktörler arasında, dişler ve gülüş büyük önem taşır. Kron boyutunu arttırmak, daha açık renkli dişler tercih etmek, dişleri daha anteriorda konumlandırmak ve daha başka birçok tedavi, bireyin yüzündeki çekiciliği arttırıcı etki yaratır. Estetik diş hekimliği sayesinde hekim, artık hastasına daha güzel bir gülüş kazandırabilir.
Çekici bir gülüş, estetik işlemlerde daima en çok dikkat edilen unsurdur. Estetik diş hekimi, bireye memnun edici bir diş dizisiyle çekici bir gülüş kazandırırken, onun kendine olan güvenini arttırır ve genel ruh sağlığında olumlu etkiler yaratır.
Estetik diş hekimliği, birçok hastanın yaşamını olumlu yönde etkilemiştir. Günümüzde diş hekimliği, ağrı gidericilikten ve diş çekimlerinin sıkça yapıldığı basit yöntemlerden sıyrılıp, gelişmiş ve estetik bir algılamaya dönüşmüştür.
Yakın geçmişe kadar sadece ağrı ve şişlik için gidilen ve büyük restorasyonlar gerektiren diş hekimliği ziyaretleri, günümüz şartlarında yerini hem sağlıklı dişleri güzelleştirip estetik açıdan bireyi motive eden hem de büyük restorasyon gerektirmeyen işlemler sayesinde beyazlatma, kompozitler ve lamine venerler gibi- isteğe bağlı tedavilere bırakmıştır. Güzel bir gülümsemenin sosyal, psikolojik ve duygusal yaşamlar üzerindeki olumlu etkisi oldukça büyüktür. Dolayısıyla estetik diş hekimliği alanına yönelim hızla artmaktadır.
Diş Estetiği Nasıl Yapılır? Estetik Diş Hekimliğinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Detaylı bir diş muayenesi sonrası ağız ve diş yapısı iyice incelendikten sonra, dişlerin altyapı işlemleri (kanal tedavisi, çekim, dolgu vb.) tamamlanır. Daha sonra hastanın ağız yapısına en uygun gülüşte karar kılındıktan sonra
Diş hekimliği teknolojisindeki gelişmelerle, daha önce hayal bile edilemeyen tedavi yöntemleri ve materyaller kullanılıp, bireyin gülüşünde muazzam restorasyonlar yapılabilmektedir. Bu gelişmeler sayesinde bireyin, geçmişte sadece çürük dişlerin basit biçimde iyileştirilmesine odaklanmış olan ilgisi, sağlıklı dişlerin görünümlerinin estetik yönden daha da iyi hale getirilmesi için tedavi edilmesine doğru hızlıca yönelmektedir.
Seramikler, zirkonyum kronlar, porselen lamine venerler, estetik diş hekimliğinde kullanılan yöntemlerdir.
Gülümsemeleri Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Güzel bir gülüşün temel elemanları dişlerdir. Dişler birbirleriyle ve onları çevreleyen dokular ile uyumlu bir şekilde dizilmiştir. Güzel ve çekici bir gülümseme, ancak çeşitli hatlar, oranlar ve yapılar bir denge ve ahenk halinde bir araya geldiğinde sağlanır. Bu faktörleri değiştirerek, çarpık dizilmiş dişler, diş eti problemleri ve dudakların oluşturduğu olumsuz görselliği en aza indirerek daha güzel gülümsemeler elde edilebilir.
Daha Beyaz Dişler İçin Neler Yapılabilir?
Dişlerinizin renkleri sarı olabilir veya zamanla sigara, çay, kahve gibi gıdalarla sararmış olabilir. Bu gibi durumlarda diş beyazlatma işlemi diş rengini açmak için ideal bir yöntemdir. Diş beyazlatma yöntemi sayesinde zamanla ortaya çıkan lekeleri ve renk soluklaşmasını yok etmek mümkündür.
Gülüş Tasarımında Neler Yapılır?
- Ortodonti ile diş dizisindeki bozukluklar giderilebilir.
- Diş etindeki sorunlar ortadan kaldırılır.
- Dişlerle dudak/yanak arasındaki uyum sağlanır.
- Kırık ya da çapraşık dişler lamine vener, seramik vener ya da zirkonyum venerler ile tedavi edilir.
- Rengi bozuk olan dişlere beyazlatma yapılır.
- Eksik dişlerin yerlerine köprü protezleri ya da implantlar yapılır.
- Eğer gerekli görülürse son aşamada botoks işlemleri uygulanabilir.
Diş Estetiğinin Riskleri Nelerdir?
Dişlerinizde belli noktalarda derin aşınmalar varsa, geçici süreliğine hassasiyet oluşabilir.
Porselen lamineler düşebilir. Daha sonrasında kolaylıkla çıkarılabilecek şekilde yapıldığı için geçici kaplamanın düşme ihtimali yüksektir. Kalıcı porselenlerde ise bu ihtimal çok düşüktür ama asla olmaz demek yanlış olur.
Diş Estetiği Öncesi
Hastalara uygulanacak olan en uygun tedaviyi belirlemek için, diş hekimleri mevcut bütün seçenekleri gözden geçirmeli, istenilen sonuca varabilmek için tüm aşamaları dikkatle incelemeli ve hangi aşamaların uygulanması gerektiğini açık bir şekilde tespit etmelidir.
Öncelikle bütün dişler tek tek incelenmeli, fonksiyonel açıdan yeterli olup olmadığı belirlenmelidir. Estetik sonuçları etkileyebilecek herhangi bir yanlış anlamaya engel olmak için hedefler açık ve net bir şekilde belirlenmelidir. Bu hedefler hem doktor hem de hasta tarafından kabul edildiğinde başarı oranı çok yüksek olacaktır.
Estetik diş hekimliğini her diş hekimi yapabilir mi?
Estetik diş hekimliğini tabi ki her diş hekimi yapamaz. Diş hekiminin sezgileri, kendi yorumları, estetik diş hekimliğine olan bakış açısı ve güzel bir gülümseme yaratabilmek için yeteneği de dâhil olmak üzere birçok faktör, estetik diş hekimlerini diğer diş hekimlerinden ayırır. Nasıl ki bir ressam sanatını icra eder, estetik diş hekimleri de dişler üzerinde kendi sanatını gösterir.
Kompozit Dolgu Nedir?
Dişlerde meydana gelen kırık, çatlak ya da çürümelerden kaynaklı olan diş yapısı bozukluklarında uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kompozit dolgu tedavisinin sonucunda dişlerle aynı renk sağlanır. Estetik açıdan güzel bir görünüm elde edildiği için ön dişlerde daha çok tercih edilir.
Diş Estetiği Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Diş hekimliğinin bütün uygulamaları, maliyeti ve tedavi süresi vakaya göre değişkenlik gösterir. Diş estetiğini sağlarken diş ve diş etlerinin sağlığının tamamlanması da çok önemlidir. Bu nedenle her hastamızın dişlerinin alt yapısına uygulanan tedavilere ve ağız ve diş yapısına göre fiyatlar değişkenlik göstermektedir.
Tek Seansta Diş Estetiği Nedir?
İlk seansta hastanın mizacı, göz, kulak, burun yapıları, çene yapısı gibi faktörler göz önünde bulundurularak alınan ilk verilerle, dijital ortamlarda değerlendirmeler yapılır ve diş hekiminin kişi için öngördüğü gülüş tasarlarır.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte estetik diş hekimliği tedavisinde uygulanan işlemlerin süresi oldukça kısalmıştır fakat yine de hastaya net bir süre vermek doğru olmaz
Kimler Diş Estetiği Yaptırabilir?
Dişlerdeki çarpıklıklar, dişlerin arasındaki geniş boşluklar ya da diş etinin renginin koyu olmasından şikâyetçi olan bireyler diş estetiği yaptırabilir.